top of page

Yalanın İcadı (The İnvention of Lying)


İnstagram’da bir sahnesine denk gelmemle filmi izlemeye karar verdim. Daha önce yakın arkadaşımda kısaca filmin konusundan bahsetmişti. Tabi o bahsederken konuya ‘ Hiç yalanın olmadığı bir dünya düşün. Bir adam yalan söylemeyi keşfediyor ve olaylar gelişiyor.’ gibisinden kısa bir özet geçmişti. Tabi böyle duyunca kulağa ne kadar da hoş geliyor.


Filme başlarken beklentim yüksekti açıkçası. Ne bileyim? Biri yalan söylemeyi keşfediyor, hiç kimsenin yalanın ne olduğunu bilmediği bir dünyada, ve neler neler yapabilir, ne senaryolar çıkabilir diye düşünürken, filmi evlilik ve aşk filmine dönüştürmek filmin imdb puanını 6.3’ten 7.8’lere falan çıkarırdı bence ama neyse…


Filmin başında bir kadınla randevuya çıkan yalancı karakter, film boyunca kendisini dış görünüşü ve çocuklarının da aynı dış görünüşe sahip olacağını düşünen bir kadına, ki aşık olup olmadığını bile anlayamadım film süresince, düşkünlüğü ile geçiyor. Tabi bu kadına da öğretilmiş ve dayatılmış bir durum olduğundan, toplumu ve aklını kullanmadığı için kadın karakteri yazan senaristlere laf etmek de hakkımızdır herhalde.


Filmin bence tek güzel sahnesi olan, annesini ölüm döşeğinde mutlu etmek için söylediği öbür dünyanın çok güzel olduğu yalanının hastane çalışanları tarafından duyulmasıyla ünü bir anda artıyor ve herkes öbür tarafla ilgili bilgi almak için adamın söyleyeceklerini takip etmeye başlıyor. Ortaya çıkan ise yukarılarda bir yerlerde bir ADAM’ın olduğu ve dini öğretiler.


Bilinmeyen bir gerçekliğin var olduğunun öğrenilmesi tabi ki yalanın olmadığı bir dünyada ilgi ile karşılanacaktır da, böyle güzel bir film konusunu mahvetmek için de aşk ve yukarıdaki ADAM’dan daha iyisi yapılabilirdi.


Bütün bir filmi izlemenize gerek yok bence sevgili okurlar. Filmin konusu yalanın olmadığı bir dünyada yalan söyleyebilen bir adamın, bu yeteneğini dünyayı güzelleştirmek ve kendi başarısını artırmak yerine aşka ve dine yönelik bildirilere harcadığı (SPOİLER!) ve sonunda da aşkına(!) kavuşup “kısa, şişko ve basık suratlı” çocuklar yapması ile son buluyor.


Bir esprisi olmayan, bence mükemmel bir konunun harcandığı fakat illa bomboşsanız vaktiniz öldürmek için izleyebileceğiniz bir film kendisi.


Hayvanlara tecavüz edilmeyen, kendi istekleri dışında vücutları kullanılmayan, yaşamak için hiçbir ihtiyacımız olmadığı halde katledilmeye devam edilmediği bir dünya hayaliyle. Lütfen konfor alanınızdan çıkın ve VEGAN OLUN. Hayvanlar sizin keyfinize göre sömürebileceğiniz canlılar DEĞİL !


Saygı ve sevgiyle…

3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2 Post
bottom of page