top of page

Bit Artık 2020- Hoş Geldin 2021

Güncelleme tarihi: 7 Oca 2021



Herkesin bitmesini dört gözle beklediği 2020’den nihayet kurtulduk. E tabi haliyle bu zar zor biten yılda olanları konuşmadan edemedim bende. Netflix’te de böyle bir dürtü oluşmuş ki, kendisine bile laf attığı ‘Bit Artık 2020’ adlı parodi yapımı yapmışlar.


Virüs zaten tüm dünyanın muzdarip olduğu bir konu. Bunun yanında bir de yıla damga vuran olaylardan biri olan Amerika seçimlerinde John Biden’ın Donald Trump’a galip gelmesi olayı var. Bu parodi yapım boyunca zırt pırt konu buna gelse de, ki benim beklentim çok daha farklıydı, izlerken güldürüyor bence.


2020’ye tüm dünyanın artık gözlerini kapayamayacağı boyutlara ulaşan Avustralya yangınlarıyla başladık ne yazık ki. Bütün dünyanın ortak mirası olan doğa, hayvanlar ve bunun yanında Avustralya halkı büyük bir sorunun ortasında bulundular bir anda. Davos zirvesinde doğayı önemsermiş gibi yapan insanların karşısına Greta Thunberg’in çıkıp ‘E hadi artık bir şeyler yapın!!' demesi ise işe yaramadı tabii. Dünya yanmış umurlarında mı? (!)


Death to 2020, kara mizahı hiç elden bırakmıyor tabi ki komedi boyunca. Amerika için ‘Irkın hiçbir zaman sorun yaratmadığı yer diyerek!’ diyerek George Floyd’un vahşice, ten rengi yüzünden bir polis tarafından öldürülmesine de dikkat çekilmiş. Tüm dünyanın acısını paylaştığı, Amerika’da sarsıcı bir protestoyla karşılanınca bu katlediliş, yeri yerinden oynattı göstericiler, ki olması gerektiği gibi bence.


Amerika ırkçılığın yarattığı sorunlarla boğuşurken, Türkiye’de birçok kişinin vefat ettiği, acı çığlıklarını tüm Türkiye’nin anbean şahit olduğu, önce Elazığ sonra İzmir depremleri gerçekleşti. Birçok insan evsiz kalırken, çadırlarda hayatlarına devam etmeye, kayıplarının acılarını dindirmeye çalışırken yaşanılanlar tüm Türkiye için acı vericiydi. Beklenen büyük İstanbul depremine ise dikkatleri bir daha çekti bu iki deprem. İzmir ve Elazığ şehirlerinde yaşanan deprem büyüklükleri İstanbul’da yaşansaydı neler olurdu konuşuldu tekrardan. Hiçbir önlem alınmaması gerçeğiyle bir daha yüzleşildi tabii. İnsanların canlarının bu kadar kolay hiçe sayılmasının acı sonuçlarını hep beraber yaşamamamız için o güne hazır olacağımız ümidi var hala hepimizin içinde.


Patlama görüntüleri beni çok etkileyen 2020’nin diğer bir önemli olayı ise Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta gerçekleşen patlama birçok farklı açıdan kameralarla, şiddetini tüm dünyanın gördüğü, korkusunu herkesin yaşadığı bir olay oldu.


Beyrut’taki patlamada hayatını kaybeden insanların çok uzağında ise toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları mücadelelerinde bulunan ABD Yüksek Mahkeme Yargıcı Ruth Bader Ginsburg hayatını kaybetti.


2020 hiç güzel gelmedi ve hiç güzel gitmedi. Kıyamet mi kopacak ne bu felaketler üst üste geliyor diye kafalarda sorular oluştu. Zor bir seneyi atlattık. Önümüzde daha zoru yoktur diye temenni etmekten ise başka yapacak bir şeyimiz yok galiba. 2021’nin daha fazla acıya kapı açmadığı bir yıl olmasını, sağlık ve başarılarla geçen bir yıl olmasını temenni ederim. Hayvanların, insanların, doğanın hep beraber huzur içinde yaşadığı bir yıl umuduyla. Sağlıcakla kalın…

5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2 Post
bottom of page