top of page

UNUTULMAMASI GEREKEN TÜRK BİLİM İNSANLARI: MUAZZEZ İLMİYE ÇIĞ (SÜMEROLOG)

Güncelleme tarihi: 5 Ara 2020


Ülkemizde maalesef bilime ve bilim insanlarına verilen değer çok az. Çoğu bilim insanın adını belki de hiç duymamışızdır. Bu yazımda size ünlü Sümerolog Muazzez İlmiye ÇIĞ'ın hayatından ve yaptıklarından bahsedeceğim.

20 Haziran 1914 tarihinde dünyaya gelmiştir. Bizim mektep adından özel bir okulda Fransızca ve Keman dersleri aldı 1926 yılında Kız Muallim mektebine girdi ve 1931 yılında mezun olup Eskişehir'e giderek babasının da mesleği olan öğretmenlik yapmaya başlamıştır.

15 Şubat 1936 tarihinde Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Hititoloji bölümüne kaydoldu. Burada ünlü Alman eğitimcilerden Hitit Dili ve Kültürü, Sümer ve Akad dilleri ve Mezopotamya kültürü derslerini aldı. 1940 yılında Üniversiteden mezun olan ÇIĞ İstanbul Arkeoloji müzesine uzman olarak atandı. Burada çok önemli işlere imza atarak Sümer, Akad ve Hitit Dillerinde yazılan çivi yazılı belgeler arşivini oluşturdu ve katalog haline getirdi. Philadelphia Üniversitesi Müzesi Tabletler Bölümü Başkanı Prof. Kramer ile yaptığı çalışmalar ile Sümer edebiyatına yeni konular kazandırıldı, eksik olanlar tamamlandı.

1960 yılında Heidelberg Üniversitesinden aldığı davetle 6 ay araştırma yaptı ve 1965 yılında ise Roma' da sergilenen Hitit sergisine başkanlık yaparak sergiyi Londra'ya götürdü ve burada çalışmalarına devam etti. 1988 yılında Philadelphia Asuroloji kongresine katılan ÇIĞ, Prof. Dr. S. N. Kramer’in History Begins at Sumer(Tarih Sümerle Başlar) adlı kitabını çevirdi. 2000 yılında ise kendisine Fahri Doktor ünvanı verildi.

Sümer ve Hitit kültürlerinin en önemli araştırmacılarından olan Muazzez İlmiye Çığ, on üç kitap ve birçok bilimsel makale yazdı. Bir çok ödül alan Sümerolog çalışmalarına halen devam etmektedir. Aldığı ödüller ise şöyle;

  • Adana Tepebağ Rotary Kulübü, Meslek Hizmet Ödülü

  • İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından Fahri Doktora unvanı, 4 Mayıs 2000

  • Osmaniye'nin Çardak köyündeki Anadolu Kültür Araştırmaları Derneği tarafından "Özgür İnsan Ödülü"

  • Vatandaşlık Tepkilerim isimli kitabı, Galatasaray Rotary Kulübü tarafından İngilizceye çevrilerek Avrupa ve Amerika'daki üniversite kütüphanelerine dağıtılmıştır.

Ülkemizde Bilime yön vermiş çok sayıda Bilim insanı mevcut ama toplum olarak bu insanların kaçından haberimiz var ? neler yaptıklarını biliyor muyuz ? araştırıyor muyuz ? Belki de bu yüzden çoğu Bilim insanı ülkemizden ayrılmak zorunda kalıyor. Bilime daha çok destek verildiği günler görmek dileğiyle...

21 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2 Post
bottom of page