top of page

UNUTULMAMASI GEREKEN BİLİM İNSANLARI (2) MAHMUT GAZİ YAŞARGİL (NÖROCERRAH)

Güncelleme tarihi: 6 Ara 2020


6 Temmuz 1925'de Diyarbakır'ın Lice ilçesinde dünyaya gelmiştir. Eğitimi ve akademik kariyerinden bahsedecek olursak;

Ankara Atatürk lisesinde lise eğitimini tamamlayan Yaşargil ardından Ankara üniversitesini kazandı. 1944 yılında Almanya'ya giderek Friedrich Schiller Üniversitesi'nde çalışmalarını sürdürdü. 2. Dünya savaşının etkileri yüzünden 1945 yılında Almanya'dan ayrılıp Basel üniversitesine geçiş yapmıştır. 1950 yılında doktorasını tamamlamıştır.

Bir süre Bern Üniversitesinin psikiyatri bölümünde görev yaptıktan sonra Nöroşirurji (Beyin ve Sinir Cerrahisi) bölümünde görev almaya başladı. Buradaki çalışmalarını tamamlayan Yaşargil Zürich'e dönerek 30 Ekim 1967 tarihinde cerrahi mikroskop kullanarak ilk beyin bypass ameliyatını gerçekleştirdi. Bu başarısıyla Dünya'da Nöroşirurji alanında adından bahsettiren Yaşargil cerrahi alanındaki ekipmanları yetersiz bularak yeni arayışlara yelken açtı.

Bu arayışlar sonucunda cerrahi alanına yüzer mikroskop ve anjiyografi gibi önemli katkılarda bulundu. Beyin ameliyatlarında kullandığı mikroskop ile bu alanda çığır açan Yaşargil 1973 yılında profesörlük ünvanı kazandı ve Zürich Üniversitesi nöroşirurji bölümünün bölüm başkanlığına getirildi.

Mikrosinir cerrahisinin kurucusu olan Yaşargil Beyin ve Sinir cerrahı, Profesör Doktor ve "Yüzyılın Beyin Cerrahı" ünvanlarına sahiptir. Ayrıca Yaşargil, epilepsi ve beyin tümörünü kendi bulduğu yöntemlerle tedavi etmeyi başarmıştır.

Neredeyse tüm dünyaca bilinen ülkemizin önemli değerlerinden biri olan bilim insanımızı bilmiyor isek eğer belki de bu bizim ayıbımızdır. Hem yurtiçi hem yurtdışı 20'den fazla ödülü bulunan Gazi Yaşargili başarılarından dolayı tebrik ederim. O kadar çok ödülü var ki onları buraya yazarsam çok uzun olabilir araştırıp bakmanızı tavsiye ederim...


24 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2 Post
bottom of page